nedeľa 7. júla 2013

Marhuľová pohotovosť

Vrátila som sa domov z viedenského Nachtsmartu, kde som nedokázala odolať nádherným, čerstvým figám a fantastickému mangu. Mango som bola pripravená zbodnúť okamžite - nikdy mu neviem odolať. Figy ma zas krásnych pár hodín zamestnávali - nerozhodne som v mysli pobehovala niekam od fíg s mascarpone v krehkom ceste až po zapekané figy s mozzarelou. Človek mieni - naša záhrada vytušila zradu a pomstila sa mi len pár minút po prekročení hraníc Slovenska.

Doma som našla vyhlásenú marhuľovú pohotovosť. Zákonitý sa odraportoval trhať strom a ja som v panike premietala, ako sa čo najskôr nádielky zbaviť. Ono je totiž nádielka a nádielka - z kilečka dvoch nového, čerstvého ovocia má človek radosť vždy, z 30 kíl už len hlavybôľ.


Na ľútosť však nebol čas. Zvolali sme marhuľovú brigádu, začali piecť koláče a nakupovať kilá cukru na lekváre a čatní. Prvá rýchlovka z marhúľ, škorice, ricotty a drobenky padla fantasticky ku káve po hlavnej šichte. Druhá verzia marhuľového koláča, s zas ako odmena po vyčerpávajúcom zaváracom dni.



rýchly marhuľový koláč s posýpkou


- 250 g hladkej múky
- 50 g špaldovej múky
- 2 sáčky škoricového cukru
- 250 g ricotty (alebo jemného tvarohu)
- 100 g cukru
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 3 vajcia
- 50 ml mlieka
- 100 g masla, cukru a hladkej múky na posýpku
- 10 stredných marhúľ, nakrájaných na mesiačiky


Vyhrejeme rúru na 180 stupňov. Zmiešame obe múky, soľ a prášok do pečiva. V druhej nádobe vyšľaháme vajcia s cukrom a škoricovým cukrom, postupne pridáme ricottu a mlieko.

Zmiešaním masla, cukru a múky si pripravíme posýpku. Následne zmiešame sypkú a vaječnú hmotu, akurát tak, aby sa spojili. Hustú, ale ešte tekutú hmotu rozložíme na plech, na povrch rozložíme marhule a posypeme štedro posýpkou. Pečieme asi 30 - 35 minút.

Koláčik je krásne šťavnatý a na povrchu chrtumkavý. Vynikajúco ladí s kávou.




jednoduchý marhuľový koláč z krehkého cesta


Na krehké cesto:

- 175 g hladkej múky
- štipka soli
- 14 g bieleho cukru
- 115 g masla
- ľadová voda (2 -3 polievkové lyžice)

Na plnku:

- 12 stredných marhúľ, nakrájaných na väčšie kúsky
- 100 g hnedého cukru
- hrsť lúpaných mandlí, nakrájaných na väčšie kúsky

Rúru rozpálime na 200 stupňov.

Suroviny na cesto vymiešame do drobenky a z nej do hladkej konzistencie. Ak je cesto stále sypké, opatrne pridávame po trochách ľadovej vody. Vymiešame do tvaru gule a chladíme aspoň hodinu. Na ten čas si nakrájané marhule zmiešame s cukrom.

Po vychladnutí vyvaľkáme do väčieho štvorca. Na väčší plech položíme papier na pečenie a naň opatrne prenesieme cesto. Ak by sa potrhalo, jednoducho ho prstami zlepíme.

Do stredu cesta prenesieme marhule aj s vytečenou šťavou, tak, aby od okraja ostali aspoň dva centimetre. Pokvapkáme zvyšným cukrom a okraje koláča opatrne prehneme. Ak chceme trochu karamelu na ceste, cukor rozhodíme aj po okrajoch - v takom prípade treba dávať pozor na prihoretie.

Pečieme do zlatohneda asi 30 minút. Hotový posypeme mandľami. Fantastický je s vanilkovou alebo karamelovou zmrzlinou.



1 komentár: