pondelok 8. júla 2013

Marhuľový lekvár - simple and great

48 hodín po krk v marhuliach.

Marhule všeho druhu, marhule všade. Prezreté a rozčvachtané, krásne, akurát zrelé, takmer zrelé nažltlé kúsky, nezrelé. Náš krásny, 20-litrový smaltový hrniec je nimi doslova preplnený. Všetky misky majú pracovnú pohotovosť.


17:30, sobota. Centrála vyhlasuje marhuľovú pohotovosť. Šarmantnejšia polovička - ja - sedí v byte a zľahka sa topí v panike (tekuté piesky - poznáte?). Krajšia polovička - on - uteká z práce rovno do záhrady na oberačku. Ja si doma hryziem nechty, zmierujem sa s realitou a vrhám sa do zavárania zostatkových višní s marcipánom. Hrdo hľadím na decentne krásnych 6 pohárov čerstvo urobeného lekváru.

20:30, sobota. Ten krajší sa vracia domov. S bedňami plnými marhúľ - a ďalším košíkom navyše. Zalamujem rukami, bedákam, používam všetky gestá, známe už mojim predchodkyniam z čias Kukučína. Milovaný vyťahuje pozdrav od matky. Pomoc! S tonou marhúľ, ktorú poslala, posiela nám ešte - marhuľový koláč. Krátko kolabujem.

21:00, sobota. Dohadujem sa s bratom. Sľubuje, že v nedeľu prevezme jeden súkromný marhuľový cake. Telefonujem s matkou. Reklamujem. Prisahá, že bratovi v nedeľu žiaden koláč neodovzdá a jediným dodávateľom ostanem ja.

21:30, sobota. Na facebooku organizujem marhuľovú brigádu.

22:00, sobota. Striedavé záchvaty paniky. Do druhej ráno. Zúrivo listujem v nazbieraných receptoch.

10:30, nedeľa. Začína marhuľová brigáda.

Marhule.Stop. Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.
Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.
Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.
Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.
Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.
Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.Marhule.

14:00, nedeľa. Brat si prichádza pre koláč. Jeden mu už zabalila mama.

23:00, nedeľa. Začína plánovaná odstávka teplej vody.

00:30, pondelok. Odpadávam. Milovaný trvá na tom, že musia byť všetky marhule spracované. Odmieta porozumieť, že môj spánok má prednosť. Zuby mám polepené cukrom, šaty od lekváru, kuchyňa pripomína postapokalyptickú vízie z Falloutu (v marhuľovom, samozrejme), pozerám do okien susedom, všetky sú zhasnuté, nikto nikde. Help!

02:00, pondelok. Drahý sa odmieta vzdať. Iniciatívne a individuálne  sa púšťa do poslednej várky lekváru. 

02:30, pondelok. Drahý ma budí. Lekvár prihorel.

04:00, pondelok. Starý ide  konečne spať.

08:00, pondelok. Miláčik ma budí do práce. Ja odchádzam, on si berie sick day. Marhuľový medzičas: 90 pohárov za nami.

18:00, pondelok. Vlečiem sa z práce. Čakajú marhule.

Marhule? Úžasné. Marhuľový lekvár? Simple and great. A ak chcete mať ozajstnú radosť zo života, limitujte sa pri ňom piatimi kilami :))


marhuľový lekvár basic recept

- 2 kg marhúľ, zrelých 
- 0,5 kg cukru
- 2 dcl amaretta
- 2 gelfixy 2:1 alebo 300 ml egrešovej šťavy (zo zrelých egrešov, precedených cez gázu) alebo prášok z agaru (množstvo podľa veľkosti balenia podľa návodu na obale).
- citróny
- marhuľové jadrá vylúpnuté z kôstok

Marhule pokrájame na väčšie kúsky, kto má rád veľké kusy ovocia v lekvári, nekrája nič. Naplníme do polovice hrnca (po pridaní cukru zväčšia objem), necháme zovrieť a varíme, kým nenadobudnú požadovanú konzistenciu (kým sa nerozvaria do podoby, v akej ich chceme mať). Ak preferujete hladký lekvár bez kúskov, nastáva čas na pasírovanie cez sitko. Ja osobne milujem veľké kusy ovocia, špeciálne marhúľ, takže nepasírujem nič. V prípade, ak chcem neskôr časť lekváru použiť tak, že by mi kúsky ovocia prekážali, prepasírujem zohriaty lekvár až pri výrobe príslušného dezertu.

Ak máme egrešovú šťavu, pridávame ju už v tomto štádiu. Na zahodenie nie je ani zopár citrónových kôstok zabalených do gázy - ak ich máme, pridáme ich do lekváru, kvôli pektínu. Ak egrešovú šťavu nemáme a používame gelfix alebo podobnú záležitosť, prípadne agar (ktorý funguje fantasticky), postupujeme podľa návodu na obale. Vo väčšine prípadov sa najprv rozmiešajú s malým množstvom cukru a pridajú do marhúľ, ešte pred pridaním ostatného cukru. Po pár minútach, spravidla aspoň 5, pridáme ostatný cukor a likér.

Teraz masa poriadne naberie na objeme. Miešame, kým sa cukor nerozpustí - uľahčíme rozpúšťanie a zabránime priháraniu. Ochutnávame a skúmame konzistenciu. Na hustotu lekváru funguje vždy tanierikový trik - malý tanierik necháme vychladiť v mrazničke a zakvapneme horúcim lekvárom. Ak lekvár netečie a po prejdení kvapkou ostane pekne oddelený, konzistencia je správna. 

Čo sa chuti týka, máme stále po ruke citróny a ďalší cukor - podľa chuti lekvár okyslíme alebo naopak, docukríme. Univerzálne množstvá nefungujú - už kvôli tomu, že každá odroda ovocia je iná a každé ovocie je doručené v inom štádiu zrelosti.

Po rozpustení a uspokojivej chuťovej skúške plníme do horúcich sterilizovaných zaváracích pohárov, do ktorých sme predtým vložili pár marhuľových jadier - veľmi pomôžu aróme lekváru. Naplnené tiež zakvapneme pár kvapkami amaretta - likér tiež podčiarkne celú arómu zaváraniny, pomôže nám však tiež vytvoriť krásnu kôrku na povrchu, ktorá podľa niektorých vraj predlžuje aj životnosť zaváraniny. 

Naplnené poháre dôkladne zaviečkujeme. Pre skúšku správnosti a autosterilizáciu (obrátením sa vytlačí vzduch a viečka sa lepšie prichytia) ich obrátime na utierke hore hlavou  a zabalíme do deky na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Kto je paranoidný a nie je na smrť unavený, môže ich aj sterilizovať, aj bez sterilizácie však takto "nasucho" zavarený lekvár vydrží aspoň rok, ak je viečko dobre prichytené a poháre na zaváranie boli predtým dôkladne umyté.

Posledný krok: tešíme sa z lekváru.


marhuľový lekvár so zázvorom
 
Upgrade vyššie uvedeného receptu je ten istý postup, s vynechaním amaretta, ale pridaním nastrúhaného zázvoru, vrátane šťavy. Čím sa zázvor dlhšie tepelne pripravuje, tým je ostrejší - ja ho preto pridávam už do prvej fázy, keď rozváram marhule. Kto zbožňuje zázvorovú chuť, určite nebude sklamaný.


všeobecnE na záver

1. Pokojne experimentujte s chuťami. Zaujímavý môže byť lekvár s vianočným korením, výraznou bylinkou (levanduľa, rozmarín), alebo výrazným likérom.

2. Nebojte sa cukru. Radšej viac cukru a menej chémie, ako naopak. Kto sa bojí o zdravie či figúru, ruku na srdce - koľko pohárov zjete na posedenie?

3. Čistota pol života - u lekváru celý. Po dôkladnom vymytí pohárov a viečok ich vždy bezprostredne pred naplnením prepláchnem vriacou vodou z konvice a vyutieram do sucha. Čistý by mal byť aj hrniec, všetky pomôcky a kuchár lekvárovač tiež :) Čo na tom, že zvyšok bytu môže vyzerať ako po nájazde Tatarov?

4. Recyklujte. Zaváraninové poháre a viečka - nie džemy.

5. Marketing a poriadok sú základ. Našťastie je web plný rôznych estetických doplnkov, ktoré uľahčia balenie pred rozdávaním rodine a priateľom - fajn je jamlabelizer.  Mnohé iné zaujímavé oblečky pre zaváraniny viete nájsť na niektorom z týchto linkov.

6. Po pár dňoch zabudnete na každú lekvárovú katastrofu. Garantujem. Ostanú len zábavné historky a voňavý, sladký kúsok leta na depresívne zimy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára